Despre Leon Birnbaum

Posted: 23 mai 2011 in Numarul 1 - 2011
Etichete:,

Prof. ing.  Leon Birnbaum (1918 – 2010)

Matematicianul, inginerul, logicianul şi filozoful Leon Birnbaum s-a născut la Cernăuţi, la 18 iunie 1918, dintr-o familie cu vechi şi însemnate tradiţii culturale. A terminat Liceul ortodox de băieţi „Mitropolitul Silvestru”, din Cernăuţi, apoi Facultatea de Ştiinţe – Secţia Matematică , din Universitatea aceluiaşi oraş bucovinean. După ocuparea Bucovinei de Nord şi a Basarabiei, în 1940, a fost numit profesor de matematică. În 1941, după începerea celui de al II-lea Război Mondial, împreună cu familia a fost deportat în Transnistria, în lagărul de la Moghilev-Podolsk. Aici şi-a pierdut tatăl,dar, alături de mama sa, a supravieţuit, fiind eliberaţi în martie 1944 de Armata Roşie.După aceasta s-a înrolat ca voluntar  „… considerând că este o datorie sfântă să lupt împotriva nazismului care mi-a omorât tatăl şi o mulţime de rude” zice Leon Birnbaum. A luat parte la lupte până în Belorusia, unde, în mlaştinile Pripetului, a fost rănit, apoi spitalizat.

În 1946, s-a întors în România şi a fost numit profesor de matematică la Strehaia şi Turnu Severin, până în 1949, când a fost transferat în Ardeal, unde, din 1950, este numit profesor de matematică la Liceul „Andrei Mureşanu” şi la Liceul de fete din Dej. Cu timpul, mai obţine o licenţă  în Filologie şi diploma de inginer în Tehnologia construcţiilor de maşini. Ca urmare, din 1959, a lucrat şi ca inginer.

Din anul 1984, este membru al Asociaţiei Internaţionale de Cibernetică de la Namür (Belgia), apoi şi al Academiei „Ştefan Odobleja”. La  aceste calităţi a ajuns datorită consecvenţei şi competenţei dovedite în cercetarea ştiinţifică, aşa precum în „Studiul gândirii n-polare”, ramură a logicii a cărei paternitate şi-o asumă.

După studii aprofundate de peste patru decenii, Leon Birnbaum a pus bazele „Logosofiei”, adică a ştiinţei gândirii (logicii şi algebrei) n-polare – teorie expusă în cartea „Introducere în logosofie”, apărută în 1983 cu prefaţa logicianului de talie mondială Anton Dumitriu, acesta subliniind că  „…reprezintă un remarcabil şi original efort de a explica demersurile logice ale gândirii, mai amplu decât toate încercările de logică matematică făcute până acum”.

După succese cu astfel de ecouri, în 1984, îi apare o nouă carte: „Multa et multum”, cuprinzătoare a mai multor eseuri legate de Ontologie, Epistemologie şi Logică. În 1999, editează „Un eseu despre o ontologie finită”, iar în anul 2000 apare şi lucrarea „Algebra tripolară şi elemente de Algebră cuadripolară”, ce se bucură de recomandări entuziaste ale academicienilor Solomon Marcus şi C. I. Gulian.

Anul 2001 a fost pentru cercetătorul dejean de o rodnicie fără precedent. I-a mai apărut o carte bilingvă („Cosmologia finită şi chestiuni de teosofie şi de axiomatică”), o minunată „Introducere în aletheutică”, un volum de „Teatru”, cuprinzător a şapte piese, cu conţinut istoric şi de actualitate.

Prin studiul ontologic „Leviathan”, conceput în 1992, Leon Birnbaum realizează o deschidere menită a depăşi lumea gândirii „bi-polare” (a lui „da” şi „nu” sau a lui „bun” şi „rău”) şi deschide o nouă fereastră spre cunoaşterea lumii reale, „n-polare”.

Consideraţia de care se bucură dejeanul Leon Birnbaum a determinat ca în anii 1986, 1989 şi 1992 să fie invitat la Congresele Internaţionale de Cibernetică de la Namür, în 1990 să participe la reuniunea „Interkybernetik– 60” de la Poprad (Cehoslovacia).

Ca recunoaştere a activităţii sale, i-a fost acordat titlul de Cetăţean de Onoare al Municipiului Dej. 

Comentarii
  1. Stefan Mihut spune:

    Din fericire pentru mine,pot spune ca am fost prieten cu savasntul LEON BIRNBAUM.Il vizitam,daca nu saptamanal,atunci,cu siguranta,luna de luna.si cu deosebire,ca invitat,im multi ani la rand,la zia sa de nastere,care se petrece in ficare an calendsaristi,in 18 iunie.La ceremonia funebra din 2010,anul savarsirii din viata la venerabile varsta de 92 de ani,organizata in Cimitirul evreiesc din Dej,i-am citit si un cuvant de despartire,aflat in fata participantilor,formati din mambri familiei,notabilitati locale,cunoscuti si prieteni.Faptul ca mi-a fost si i-am fost prieten il dovedesc cu cele peste opt carti pe4 care le-a scris si publicat,din domeniul stiintelor exacte si doua volume de teatru,pe care le pastrez,pecetluite cu dedicatia si semnatura autorului.Dumnezeu sa-i vegheze somnul,atat lui LEON,cat si sotiei sale,MIRIAM!

  2. sorinborodi spune:

    Multumiri pentru cuvintele frumoase.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s